Elisan Saunalahti Laajakaista (ethernet)

Elisa Saunalahti Laajakaista -liittymä tarjoaa huippunopean ja luotettavan internet-yhteyden kotikäyttöön.

Liittymänopeus jopa 250M/50M. Yhteyden lisäksi palvelun kuukausiveloitukseen sisältyy sähköpostilaatikoita ja kotisivutila. Palveluun on saatavissa myös maksullisia lisäpalveluita.

Elisan Saunalahti Laajakaista sisältää

 • Laajakaistayhteyden tilausvahvistuksessa määritellyllä nopeudella
 • Viisi julkista ip-osoitetta (5 erillistä laitetta yhtäaikaa linjalle ilman erillisiä reitittimiä)
 • Viisi sähköpostilaatikkoa, 200 Mt/kpl
 • Kotisivutilan, 100 Mt
 • Lisäpalveluna saatavilla tehokas Saunalahti Turvapaketti

Elisan Saunalahti Laajakaista -palvelukuvaus (pdf)

Elisan Saunalahti Laajakaista -liittymä voidaan toimittaa kiinteistöön, joka on liitetty laajakaistaverkkoon Elisa Kiinteistökuidulla.

Elisan Saunalahti Laajakaista toimitetaan huoneistoon yleiskaapeloiduissa kiinteistöissä huoneistojakamossa olevaan ethernet-datarasiaan (yksiöissä saattaa olla vain yksi datarasia, jolloin huoneistojakamoa ei ole).

Yleiskaapeloiduissa kiinteistöissä ei tarvitse käyttää päätelaitetta. Yhteys kytketään huoneistojakamossa (sähkökaappi) olevasta datanoususta halutun huoneen ethernet-datarasiaan. Mikäli yhteys halutaan jakaa useampaan huoneeseen, päätelaitteena toimii erillinen reititin.

Elisa Saunalahti Laajakaista liittymien toimittaminen edellyttää asukkailta asuntokohtaisen liittymän tilauksen tai yhtiövastikkeellisissa kohteissa perusnopeuden rekisteröinnin tai lisänopeden tilauksen. Näin voidaan varmistaa, että Elisa saa kaikki liittymän toimittamiseksi tarvittavat tiedot.

Liittymän asennus ja käyttöönotto

Elisa Saunalahti Laajakaista kotijakamon kytkentäopas (pdf)

Ethernet-liittymän asennus

Ethernet-liittymä toimitetaan kiinteistön talojakamoon, josta se liittyy huoneiston kotijakamoon. Kotijakamo sijaitsee yleensä asunnon sähkökaapissa tai sen lähellä. Kotijakamon liittimillä ja verkkokaapelilla voit ohjata laajakaistan haluamaasi huoneeseen. Erillisenä hankittavan kytkimen tai reitittimen avulla yhteys voidaan jakaa useisiin huoneisiin.

Asunnossasi on valmiiksi rakennettu yleiskaapeloitu sisäverkko. Kotijakamokytkennän jälkeen voit liittää tietokoneen, digiboksin, pelikonsolin sekä muut kiinteällä verkkoyhteydellä kytkettävät laitteet verkkokaapelilla huoneista löytyviin tietoliikennerasioihin.

Huoneissa on yksi tai useampia tietoliikennerasioita, joihin voidaan kytkeä laitteita verkkokaapelilla (RJ-45 liittimet). Yleensä tietoliikennerasiat ovat merkitty numeroilla, sekä DATA- tai ATK-teksteillä. Kotijakamon liittimissä on huonerasioita vastaavat merkinnät (esimerkiksi DATA 1.2).

 1. Liitä kotijamossa verkkokaapelilla se liitin johon laajakaista on kytketty, sen huonerasian liittimeen jossa haluat laajakaistaa käyttää.
 • Esimerkki: DATA-merkitystä liittimestä liitetään verkkokaapeli liittimeen 1.1.
 • Kotijakamon liitin, johon laajakaista on kytketty, on yleensä merkitty ATK, DATA- tai JAKAMO-tekstillä. Merkintätapa vaihtelee, muita merkintätapoja ovat esimerkiksi pelkkä A tai B. Liitäntää kutsutaan myös jakamo- tai datanousuksi.
 • Kotijakamon sisällä voit käyttää lyhyttä, 25-30cm mittaista kaapelia.
 1. Liitä huoneessa verkkokaapelilla tietokone, digiboksi, reititin tai muu verkkolaite kytkemäsi huoneen tietoliikennerasiaan laajakaistan käyttämiseksi.
 • Jos yhteys ei toimi, etsi oikea liitin kytkemällä verkkokaapeli kotijakamosta suoraan tietokoneeseen.

Kotiboksin asennus Ethernet-liittymään

 1. Kytke laitteen WAN-liitin verkkokaapelilla siihen asunnon liittimeen, johon laajakaistayhteys on toimitettu (esim kotijakamossa). Jos yhteys on toteutettu kuidulla, kytke WAN-liitin kuitumuuntimen Ethernet-liittimeen.
 2. Kytke mukana tullut virtalähde Kotiboksin POWER-liittimeen ja pistorasiaan. Kytke virta Kotiboksiin painamalla laitteen sivulla oleva virtakytkin pohjaan. Merkkivalot laitteen etupaneelissa syttyvät merkiksi virran kytkemisestä. Laitteen käynnistyminen kestää noin 3-5 minuuttia.
 3. Kytke tietokoneet tai muut verkkolaitteet, joissa ei ole langatonta verkkoyhteyttä, lähiverkkojohdoilla Ethernet-portteihin.

 

Langattoman verkon asennus

Elisan kautta saatavaan Kotiboksi-modeemiin on määritetty valmiiksi suojattu langaton WLAN-verkkoyhteys. WLAN-verkon nimi (SSID) ja salasana (WPA key) löytyvät laitteen pohjassa olevasta tarrasta. Tarvitset verkon nimen ja salasanan yhdistäessäsi tietokoneesi langattomasti verkkoon.

Jos haluat itse määritellä omat langattoman verkon asetukset, voit muuttaa asetuksia modeemin etähallinnasta tämän ohjeen mukaisesti.

Langaton yhteys on haavoittuvaisempi salakuuntelulle, petokselle ja luvattomalle käyttöönotolle, kuin tavallinen langallinen yhteys. Luvaton käyttäjä voi kaapata suojaamattoman langattoman signaalin, missä tahansa sen kantomatkan sisäpuolella.

Langattomassa verkossa siirretty tieto kulkee avoimesti radioaaltojen kautta. Jotta kukaan ulkopuolinen ei pystyisi kaappaamaan langattoman verkon kautta lähettämääsi tietoa, tulee tieto suojata salasanalla. Salasanan asettaminen tehdään tukiaseman hallintaohjelman avulla.

Langattoman verkon salaukseen on olemassa eri protokollia (WPA, WPA2 sekä WEP). Kaikki tietokoneet eivät tue kaikkia salausprotokollia, joten kokeile tarvittaessa vaihtaa salaustyyppiä jos laitteesi eivät tue Kotiboksissa oletuksena olevaa WPA- tai WPA2-PSK-salausta eikä langaton yhteys muodostu.

Laitteen WLAN-asetuksia hallinnoidaan OmaElisan etähallinnan kautta:

 1. Kirjaudu OmaElisaan.
 2. Klikkaa Siirry OmaSaunalahteen -linkkiä
 3. Klikkaa vasemman laidan navigaatio-palkista Laajakaista ja internetpalvelut -linkkiä.
 4. Klikkaa Päätelaitteen asetukset -linkkiä. Näkyviin tulee Kotiboksi-modeemin tiedot. Klikkaa Muokkaa-painiketta.
 5. Muuta Verkon nimi, Verkon salaustyyppi sekä WLAN-radiokanava -kenttiin verkon nimi, salaustyyppi ja kanava haluamiksesi ja klikkaa Tallenna-painiketta asetuksien alapuolelta.

Päivityspalvelin lähettää tämän jälkeen modeemille päivityspyynnön ja modeemi hakee asetukset muutaman minuutin kuluessa. Jos päivityspalvelimen lähettämä päivityspyyntö ei jostakin syystä mene modeemille asti läpi, modeemi tarkistaa uudet asetukset tunnin välein palvelimelta. Asetukset päivittyvät laitteelle siis viimeistään tunnin kuluttua asetusten muuttamisesta.

Tietokoneen asetukset

Langattoman verkon toiminnan kannalta on tärkeää, että myös käyttöjärjestelmään luodaan langattoman verkon asetukset, jotka ovat identtiset laitteen suojausasetuksien kanssa.

Käyttöjärjestelmän asetukset määritetään modeemin asetusten määrittämisen jälkeen. Ohjeita asetusten määrittämiseen löydät modeemin mukana tulleesta oppaasta.

Tarvittaessa asetusten määrittämisessä auttaa myös Elisan Omaguru-palvelu.

 

Ongelmatilanteet

Ongelmatilanteessa käytä apuna seuraavaa tarkistuslistaa. Käy lista läpi ennen soittamista asiakaspalveluun.

 1. Sammuta tietokoneen virrat ja jos käytössä on erillinen reititin tai kytkin-laite, sammuta myös sen virrat.
 2. Irrota seinäpistokkeesta tuleva verkkokaapeli molemmista päistä ja kytke takaisin paikalleen. Tarkista kaapelin kunto ja jos mahdollista, vaihda verkkokaapeli. Jos käytössä on erillinen reititin tai kytkin-laite, tarkista laitteen kaapelien kytkennät.
 3. Tarkista onko asunnossa olevassa ristikytkentäkaapissa kytketty johdot sitä osoittavaan huoneeseen, missä yhteyttä käytetään. Yhteyttä on mahdollista kokeilla myös suoraan verkkojohdolla kytkentäkaapista sisääntulopistokkeesta. Tällöin voidaan sulkea pois mahdolliset asunnon sisäiset kaapelointiviat ja kytkentävirheet.
 4. Tarkista tietokoneesi verkkoasetukset. Ohjeita yhteyden luomiseen löydät ylempää kohdasta Asennus ja käyttöönotto. Tietokoneen virustarkistus kannattaa myös tehdä ja tarkistaa palomuurin asetukset.
 5. Käynnistä tietokoneesi uudestaan ja jos käytössä on erillinen reititin tai kytkin-laite, kytke virrat takaisin laitteeseen ja kokeile yhteyttä.

Jos yhteys ei näiden tarkistusten jälkeen edelleenkään toimi, asiakaspalveluumme.

Ota yhteyttä vain tietokoneen ääreltä, muutoin vianselvitystä ei voida tehdä.

Jos käytössäsi on erillinen reititin tai kytkin-laite, ota ylös laitteen MAC-osoite. MAC-osoite on 12-merkkinen, yleensä kaksoispisteillä eroteltu numero- ja kirjainsarja (muotoa 00:12:34:aa:bb:cc). MAC-osoite löytyy yleensä laitteen pohjasta tai kyljestä.

Jos käytössä ei ole erillistä laitetta, ota ylös tietokoneen MAC-osoite. Tietokoneen MAC-osoitteen löydät avaamalla Windowsin Käynnistä-valikon ja valitsemalla Suorita. Kirjoita ruutuun CMD ja paina OK. Kirjoita avautuvaan mustaan ikkunaan ipconfig /all ja paina Enter. MAC-osoite lukee kohdassa Fyysinen osoite (tai englanniksi Physical Address).

‹ Takaisin

Oliko tästä ohjeesta sinulle apua?

Todella paljon

Ei yhtään

Miten voimme parantaa tätä ohjetta?

Huomioithan, että emme käsittele tätä kautta tulevia liittymämuutos- tai yhteydenottopyyntöjä.
Ota tarvittaessa yhteyttä asiakaspalveluumme >

Kiitos vastauksestasi!

Oletko jo tutustunut Palstaan? Tervetuloa keskustelufoorumillemme kysymään neuvoja, antamaan palautetta ja tapaamaan elisalaisia asiantuntijoita.