Sähköpostin asetukset

Tästä ohjeesta löydät asetukset Elisan sekä Saunalahden sähköpostin käyttämiseen.

Sähköpostiasetukset ovat samat kaikille asiakkaillemme riippumatta siitä, onko käytössäsi Elisan sähköposti tai vanha Saunalahden sähköposti.

Uusi asiakas ja ei vielä sähköpostia käytössä?

Luo haluamasi sähköpostiosoite käyttöösi OmaElisassa, katso tarkemmat ohjeet Sähköpostilaatikon luominen OmaElisassa -sivulta.

Sähköpostilaatikon luomisen jälkeen saat henkilökohtaisen sähköpostiosoitteen ja salasanan, jotka tarvitset sähköpostin käyttämiseen.

Jos olet jo luonut haluamasi sähköpostiosoitteen käyttöösi ja haluat tarkistaa pelkät asetukset, siirry asetuksiin tästä.

Sähköpostin käyttäminen

Sähköpostia voit käyttää seuraavilla tavoilla:

 • Webmailin kautta selaimella osoitteessa https://webmail.elisa.fi
  Vinkki: Et tarvitse tällöin asetuksia, pelkästään sähköpostiosoitteesi ja salasanasi
 • Asentamalla sähköpostitilin sähköpostiohjelmaan joko tietokoneellesi, puhelimeesi tai tabletillesi
  Vinkki: Tarvitset tällöin asetukset alla olevasta taulukosta

Sähköpostin asetusten määrittäminen puhelimeen tai tabletille

Sähköpostitilin määrittämisen löydät seuraavista valikkopoluista sen mukaan, mikä laite käytössäsi on. Valikkojen nimet saattavat vaihdella laitteen mallista ja versiosta riippuen.

 • Android: Sovellukset > Sähköposti > Määritä sähköposti
 • iOS (iPhone): Asetukset > Posti, yhteystiedot, kalenterit > Lisää tili
 • Windows Phone (Nokia Lumia): Asetukset > Sähköposti + tilit > Lisää tili
 • Symbian: Valikko > Sähköposti > Uusi postilaatikko

Elisan ja Saunalahden sähköpostitiliä lisätessäsi valitse Muu tili tai Manuaalinen asennus / IMAP-tili. Älä valitse Exchange-tiliä, ellei käytössäsi ole yrityksen tai työpaikan sähköpostia.

Katso asetukset alla olevasta taulukosta tai ohjevideona:

Ohjevideot (Lumia / Windows Phone, iPhone, Android)

Samsung tai muu Android -puhelin

 

Apple iPhone - puhelin

 

 

Lumia tai muu Windows Phone -puhelin

 

Asetukset taulukkona

Nämä sähköpostiasetukset toimivat kaikilla laitteilla (tietokone, puhelin, tablet) käytössäsi olevan liittymän tarjoajasta riippumatta. Jos käytössäsi on muun kuin Elisan tai Saunalahden liittymä, pystyt käyttämään sähköpostiasi alla olevilla samoilla asetuksilla kuin Elisan ja Saunalahdenkin liittymissä.

Käyttäjätunnus ja salasana

Käyttäjätunnus

Voit käyttää käyttäjätunnuksenasi sähköpostiosoitettasi tai postilaatikkosi tunnusta (yleensä muodossa 2 kirjainta ja 4-5 numeroa).

Vinkkejä:

 • Jos et tiedä tunnustasi, voit käydä tarkistamassa sen OmaElisasta.
 • Käyttäjätunnuksesta käytetään eri sähköpostiohjelmissa eri nimityksiä, esim. "käyttäjätunnus", "tilinimi", "käyttäjänimi" jne.
 • Jos käyttämäsi sähköpostiohjelma tarjoaa tunnukseksi automaattisesti "etunimi.sukunimi" -muotoista tunnusta, pyyhi tämä automaattisesti tarjottu tunnus pois ja korvaa se oikealla tunnuksellasi.
Salasana

Postilaatikkosi salasana.

Vinkkejä:

 • Jos olet unohtanut salasanasi voit vaihtaa sen uuteen OmaElisassa ja käyttää jatkossa uutta vaihtamaasi salasanaa.


Voit määritellä sähköpostitilin käyttämään joko suojaamatonta tai suojattua yhteyttä. Tässä ohjeessa ohjeistamme käyttämään ensisijaisesti suojattua yhteyttä, jolloin liikenne tietokoneesi ja sähköpostipalvelimen välillä välitetään salattuna.

Suojaamatonta yhteyttä kannattaa kokeilla jos suojattu yhteys ei toimi, sillä joissakin laitteissa voi esiintyä yhteensopivuusongelmia suojauksien suhteen.

Saapuva posti

Palvelin mail.kolumbus.fi
Protokolla IMAP4 (portti 993) *
SSL-suojaus Kyllä **
Palvelin edellyttää kirjautumista Kyllä


* Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös vanhempaa POP3-protokollaa (portti 995)
** Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös suojaamatonta yhteyttä, IMAP4-portti tällöin 143 (POP3-portti 110)

Lähtevä posti

Palvelin smtpa.kolumbus.fi *
Protokolla SMTP (portti 465)
SSL-suojaus Kyllä *
Palvelin edellyttää kirjautumista

Kyllä *

Vinkkejä:

 • Jos sähköpostiohjelmassasi on erilliset kentät käyttäjätunnukselle ja salasanalle myös lähtevän postin osalta, muista syöttää tunnuksesi ja salasanasi myös niihin.
 • Monissa sähköpostiohjelmissa on valinta "käytä lähtevän postin palvelimelle kirjautumiseen samaa käyttäjätunnusta ja salasanaa, kuin saapuvan postin palvelimelle", jolloin tämän valinnan täppääminen riittää ilman, että tunnusta ja salasanaa täytyy syöttää uudelleen.


* Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös suojaamatonta yhteyttä mutta huomaa, että voit lähettää postia tällöin ainoastaan Elisan ja Saunalahden liittymistä. Mikäli sinulla on toisen operaattorin liittymä käytössäsi, voit käyttää heidän lähtevän postin palvelinta.

Lähtevä posti (suojaamaton):

 • Palvelin: smtp.kolumbus.fi
 • Protokolla: SMTP (portti 25)
 • SSL-suojaus: Ei
 • Palvelin edellyttää kirjautumista: Ei
   

Henkilökohtaista opastusta asennuksiin ja parhaat käyttövinkit saat Omagurulta!

Mitä eroa on sähköpostin IMAP4- ja POP3-protokollilla?

IMAP4

IMAP-protokollaa käytettäessä postiohjelma käsittelee posteja suoraan palvelimelta, jolloin posteja voidaan poistaa tai tallentaa muualle yksi viesti kerrallaan, tai säilyttää kaikki viestit palvelimella. Tästä on etua erityisesti silloin, kun samaa postilaatikkoa käsitellään useammalta eri tietokoneelta, esimerkiksi töistä ja kotoa. Tästä syystä onkin suositeltavaa käyttää IMAP-protokollaa.

Varsinkin matkapuhelimessa kannattaa käyttää IMAP-protokollaa.

POP3

POP3-protokollaa käytettäessä postiohjelma noutaa palvelimen Saapuneet-kansion viestit tietokoneelle, jolta posteja luetaan. Tällöin postilaatikon Saapuneet-kansio jää mail.kolumbus.fi-palvelimella postin noudon jälkeen tyhjäksi. Postiohjelmissa on usein vaihtoehtoinen asetus, jossa kaikista noudetuistakin posteista jätetään kopio postipalvelimelle.

POP3-protokolla ei nouda viestejä muista kuin Saapuneet-kansiosta. POP3-protokollan etuna on, että postilaatikko ei yleensä tule koskaan täyteen, kun viestejä ladataan palvelimelta omalle tietokoneelle. Haittana taas on se, että viesti on luettavista vain siltä koneelta mille sähköpostit on ladattu.

‹ Takaisin

Oliko tästä ohjeesta sinulle apua?

Todella paljon

Ei yhtään

Miten voimme parantaa tätä ohjetta?

Huomioithan, että emme käsittele tätä kautta tulevia liittymämuutos- tai yhteydenottopyyntöjä.
Ota tarvittaessa yhteyttä asiakaspalveluumme >

Kiitos vastauksestasi!

Oletko jo tutustunut Palstaan? Tervetuloa keskustelufoorumillemme kysymään neuvoja, antamaan palautetta ja tapaamaan elisalaisia asiantuntijoita.