Elisa Kotipostin ominaisuudet ja lisäpalvelut

Elisan laajakaistaliittymiin kuuluu maksutta 5 sähköpostilaatikkoa (200Mt/laatikko). Elisan laajakaista-asiakkaana voit aktivoida lisäpalvelut käyttöösi OmaElisan kautta.

Sähköpostin luot itsellesi helposti OmaElisasta (katso Sähköpostilaatikon luominen OmaElisassa -ohje). Sähköpostilaatikon luomisen jälkeen saat henkilökohtaisen sähköpostiosoitteen ja salasanan, jotka tarvitset sähköpostin käyttämiseen.

Sähköpostia voidaan käyttää joko Webmailin kautta www-selaimella osoitteessa https://webmail.kolumbus.fi tai asentamalla sähköpostitili sähköpostiohjelmaan. Jos haluat käyttää erillistä sähköpostiohjelmaa, löydät asetukset tilin luomiseen sähköpostiohjelmaasi tästä.

Sähköpostiasetuksiin saat asiantuntevaa apua Omagurusta.

Sähköpostin asetukset

Elisan sähköpostiosoitteet ovat yleensä muotoa elisanet.fi, kolumbus.fi, kotiportti.fi, kotikone.fi, kotiposti.net tai tintti.net. Jos sähköpostiosoitteesi ei ole mikään näistä, käytössäsi voi olla myös Saunalahden sähköposti.

Nämä sähköpostiasetukset toimivat kaikilla laitteilla käytössäsi olevan liittymän tarjoajasta riippumatta. Jos käytössäsi on esim. muun kuin Elisan tai Saunalahden liittymä, pystyt käyttämään sähköpostiasi alla olevilla samoilla asetuksilla kuin Elisan ja Saunalahdenkin liittymissä.

Käyttäjätunnus ja salasana

Käyttäjätunnus

Voit käyttää käyttäjätunnuksenasi sähköpostiosoitettasi tai postilaatikkosi tunnusta (yleensä muodossa 2 kirjainta ja 4-5 numeroa).

Vinkkejä:

  • Jos et tiedä tunnustasi, voit käydä tarkistamassa sen OmaElisasta.
  • Käyttäjätunnuksesta käytetään eri sähköpostiohjelmissa eri nimityksiä, esim. "käyttäjätunnus", "tilinimi", "käyttäjänimi" jne.
  • Jos käyttämäsi sähköpostiohjelma tarjoaa tunnukseksi automaattisesti "etunimi.sukunimi" -muotoista tunnusta, pyyhi tämä automaattisesti tarjottu tunnus pois ja korvaa se oikealla tunnuksellasi.
Salasana

Postilaatikkosi salasana.

Vinkkejä:

  • Jos olet unohtanut salasanasi voit vaihtaa sen uuteen OmaElisassa ja käyttää jatkossa uutta vaihtamaasi salasanaa.


Voit määritellä sähköpostitilin käyttämään joko suojaamatonta tai suojattua yhteyttä. Tässä ohjeessa ohjeistamme käyttämään ensisijaisesti suojattua yhteyttä, jolloin liikenne tietokoneesi ja sähköpostipalvelimen välillä välitetään salattuna.

Suojaamatonta yhteyttä kannattaa kokeilla jos suojattu yhteys ei toimi, sillä joissakin laitteissa voi esiintyä yhteensopivuusongelmia suojauksien suhteen.

Saapuva posti

Palvelin mail.kolumbus.fi
Protokolla IMAP4 (portti 993) *
SSL-suojaus Kyllä **
Palvelin edellyttää kirjautumista Kyllä


* Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös vanhempaa POP3-protokollaa (portti 995)
** Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös suojaamatonta yhteyttä, IMAP4-portti tällöin 143 (POP3-portti 110)

Lähtevä posti

Palvelin smtpa.kolumbus.fi *
Protokolla SMTP (portti 465)
SSL-suojaus Kyllä *
Palvelin edellyttää kirjautumista

Kyllä *

Vinkkejä:

  • Jos sähköpostiohjelmassasi on erilliset kentät käyttäjätunnukselle ja salasanalle myös lähtevän postin osalta, muista syöttää tunnuksesi ja salasanasi myös niihin.
  • Monissa sähköpostiohjelmissa on valinta "käytä lähtevän postin palvelimelle kirjautumiseen samaa käyttäjätunnusta ja salasanaa, kuin saapuvan postin palvelimelle", jolloin tämän valinnan täppääminen riittää ilman, että tunnusta ja salasanaa täytyy syöttää uudelleen.


* Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös suojaamatonta yhteyttä mutta huomaa, että voit lähettää postia tällöin ainoastaan Elisan ja Saunalahden liittymistä.

Lähtevä posti (suojaamaton):

  • Palvelin: smtp.kolumbus.fi
  • Protokolla: SMTP (portti 25)
  • SSL-suojaus: Ei
  • Palvelin edellyttää kirjautumista: Ei

Mitä eroa on sähköpostin IMAP4- ja POP3-protokollilla?

IMAP4

IMAP-protokollaa käytettäessä postiohjelma käsittelee posteja suoraan palvelimelta, jolloin posteja voidaan poistaa tai tallentaa muualle yksi viesti kerrallaan, tai säilyttää kaikki viestit palvelimella. Tästä on etua erityisesti silloin, kun samaa postilaatikkoa käsitellään useammalta eri tietokoneelta, esimerkiksi töistä ja kotoa. Tästä syystä onkin suositeltavaa käyttää IMAP-protokollaa.

Varsinkin matkapuhelimessa kannattaa käyttää IMAP-protokollaa.

POP3

POP3-protokollaa käytettäessä postiohjelma noutaa palvelimen Saapuneet-kansion viestit tietokoneelle, jolta posteja luetaan. Tällöin postilaatikon Saapuneet-kansio jää mail.kolumbus.fi-palvelimella postin noudon jälkeen tyhjäksi. Postiohjelmissa on usein vaihtoehtoinen asetus, jossa kaikista noudetuistakin posteista jätetään kopio postipalvelimelle.

POP3-protokolla ei nouda viestejä muista kuin Saapuneet-kansiosta. POP3-protokollan etuna on, että postilaatikko ei yleensä tule koskaan täyteen, kun viestejä ladataan palvelimelta omalle tietokoneelle. Haittana taas on se, että viesti on luettavista vain siltä koneelta mille sähköpostit on ladattu.

Webmail

Lisäpalvelut

Voit tilata Elisa Kotipostin lisäpalveluita OmaElisassa.

Sähköpostin virusturva

Sähköpostin Virusturva on Elisa Kotipostin lisäpalvelu, joka tarkistaa kaikki saapuvat sähköpostiviestit ja niiden liitetiedostot. Virusten saastuttamat viestit tuhotaan automaattisesti, eivätkä ne saavu postilaatikkoosi lainkaan. Niistä kuitenkin ilmoitetaan automaattisella sähköpostiviestillä.

Roskapostisuodatin

Roskapostisuodatin on Elisa Kotipostin lisäpalvelu, joka tunnistaa saapuneiden sähköpostien joukosta roskapostiviestit. Roskapostiksi luokitellut viestit merkitään ja ohjataan Silppuri-kansioon, jolloin voit vielä halutessasi tarkastaa ne. Roskapostit poistetaan automaattisesti 14 päivän kuluttua.

‹ Takaisin

Oliko tästä ohjeesta sinulle apua?

Todella paljon

Ei yhtään

Miten voimme parantaa tätä ohjetta?

Huomioithan, että emme käsittele tätä kautta tulevia liittymämuutos- tai yhteydenottopyyntöjä.
Ota tarvittaessa yhteyttä asiakaspalveluumme >

Kiitos vastauksestasi!

Oletko jo tutustunut Palstaan? Tervetuloa keskustelufoorumillemme kysymään neuvoja, antamaan palautetta ja tapaamaan elisalaisia asiantuntijoita.